Terug naar overzicht

Patricia Oskam

Wat is je naam?

Patricia Oskam

 

Waar ben je geboren?

Den Haag

 

Wat is je beroep?

Actrice en schrijfster

 

Hoe lang al?

Oei… Lastige vraag… Ik denk een jaar of vier bij Theater Babel… en hiervoor nog her en der bij andere gezelschappen… Maar voor hoe lang? Geen idee. Ik ben in ieder geval al vanaf mijn 12de bezig met acteren.

 

Wat vind je het leukst aan je beroep?

Dat ik me even helemaal in een andere wereld kan begeven. Even een hele andere staat van “zijn” kan beleven. Zowel met schrijven als met acteren.

 

Wat is je hobby?

Ik heb best veel hobby’s: fietsen, wandelen, gamen, bodyboarden, zwemmen, rondtrekken en ga zo maar door. Ik ben vooral erg avontuurlijk.

 

Welke eigenschap aan een mens vind jij belangrijk?

Dat mensen open en eerlijk naar elkaar zijn.

 

Welk mens bewonder jij?

Op dit moment mijn moeder. Ik ben de laatste tijd in situaties terecht gekomen waar zij ook jaren in heeft gezeten. En hoe zij daarmee omging… Echt respect. En ik bewonder de collega’s die tijdens het spelen zo feilloos en direct hun impuls kunnen volgen. Ik heb daar echt de tijd voor nodig, maar zij doen het gewoon!

 

Wat is je meest uitgesproken eigenschap?

Ik denk dat ik spontaan ben en avontuurlijk.

 

Wat wil jij de mensen vertellen?

Op dit moment dat mensen beter en bewuster om moeten gaan met de aarde en de dieren. Als we dat niet doen, zullen we namelijk nog wel vaker dat soort gevallen als het coronavirus krijgen. En daar zit niemand op te wachten. Niemand hoeft gelijk veganist te worden ofzo, maar als iedereen iets bewuster leeft, is dat al een hele grote stap.

 

Wat wil je leren?

Om te gaan met emoties als angst en woede. In deze maatschappij leert men vooral om die emoties weg te stoppen, terwijl uiten veel beter is. Verder zou ik beter willen leren bodyboarden. De basis ken ik al en ik kan al een paar trucjes. Helaas kan ik maar een paar lessen per jaar volgen.

 

Wat vind je mooi aan je uiterlijk?

Ik ben niet zo met mijn uiterlijk bezig, maar als ik zou moeten kiezen, denk ik mijn ogen.

 

Waar kunnen ze je voor wakker maken?

Nergens voor. Als ik slaap, wil ik slapen.

 

Wat is je dierbaarste bezit?

Het dierbaarste in mijn huis is mijn kat: “Klein Ding”. Maar ik zie haar niet als mijn bezit. Verder heb ik nog een model-gitaartje van Slash staan. Die is mij ook veel waard.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Dat was de periode van “Ont-heemd”, de eerste voorstelling van Theater Babel Rotterdam waar ik in speelde. En mijn eerste keer kamperen. Beide keren ging er echt een wereld voor mij open.

 

Wat is je meest verdrietige herinnering?

Ik denk toen ik dacht dat ik niet meer bij Babel kon blijven werken. We hadden die dag de laatste voorstelling van “Ont-heemd”. Ik had een scène waarbij ik moest spelen dat ik moest huilen. Ik heb die scène nog nooit zo goed gespeeld als toen.

 

Wanneer was je het meest gelukkig?

Over het algemeen ben ik het meest gelukkig als ik liefde om mij heen heb. Dat kan van de bomen zijn, van mijn kat, van andere dieren, maar ook van mensen.

 

Waarom heb jij voor het laatst gehuild?

Ik denk dat dat vorige week was. Toen kreeg ik ruzie met mijn huisgenoot. Het werdt me even teveel, dus toen ben ik huilend de deur uit gerend

 

Met wie zou je weleens willen eten?

Met een (herbivoor) dier. Geen gedoe met bestek, bereiden van voedsel en hygiënische regels. Gewoon zo opeten wat je voor je neus heb. Het liefst nog zo van de boom. Dat lijkt me echt geweldig!