Terug naar overzicht

Urban Secret: ‘Babel blijft spelen… online’

Het online magazine Urban Secret tipt de livestreams van Theater Babel Rotterdam en wijdt een artikel aan ons werk. Het originele artikel vind je hier.

Theater Babel Rotterdam is net als elk ander theater in het hart geraakt door de coronacrisis

Geen publiek kunnen ontvangen, is het meest pijnlijke dat een gezelschap kan overkomen. Maar het inclusieve Babel, waarin professionele spelers met en zonder beperking het podium delen, zit niet bij de pakken neer. Regisseur en directeur Paul Röttger ontwikkelde een coronaproof concept voor de voorstelling ‘Ik via de ander‘. En toen het publiek helemaal niet meer mocht komen, werden de voorstellingen via livestreams gespeeld. Zo ontstond uit noodzaak een nieuwe theatervorm. Die wordt in februari volop ingezet: ‘Ik via de ander‘ blijft wegens onverminderd succes spelen en de Babel-coproductie Moving Portraits gaat via een livestream in première. Zelfs de educatie voor scholen gaat online door.

In februari 2020 begon Theater Babel Rotterdam te repeteren aan een nieuwe voorstelling, waarvoor Paul Röttger de theaterzaal wilde ombouwen tot complex van kleine kamertjes, waarin het publiek samen met de spelers plaats zouden nemen, dicht op elkaars huid. De anderhalvemetersamenleving gooide roet in het eten, maar dat motiveerde Röttger juist tot het bedenken van een nieuw en coronaproof concept: hij interviewde van alle 27 spelers van het gezelschap een familielid over die speler. Over de geboorte, het leven en hun onderlinge relatie. Samen met schrijver Erik Ward Geerlings werkte Röttger die interviews uit tot monologen, die de spelers zelf te berde brengen in de voorstelling.

“Door de verplichte social distancing zijn we letterlijk en figuurlijk verder van elkaar afgeraakt,” vertelt Paul Röttger. “Maar dankzij onze voorstelling kun je toch weer dichter bij de ander komen. De speler deelt zíjn verhaal met het publiek, bezien door de bril van de ander. Zo ben je elkaar nabij. Juist in deze tijd is dat heel belangrijk.”

‘Ik via de ander’ is online drukbezocht. Ondanks dat de voorstelling al sinds november speelt, keken er in januari meer dan 600 mensen naar de livestreams. Daarnaast is er een podcast, te beluisteren via www.ikviadeander.nl waarin alle verhalen van alle spelers zijn opgenomen. Die is al 1.320 keer aangeklikt. Wegens dit onverwacht grote succes speelt ‘Ik via de ander’ in februari verder, op zaterdag 13, 20 en 27 februari, telkens om 17:00 uur via livestream.

 

Theater Babel Rotterdam

‘Ik via de ander’ – een voorstelling van Paul Röttger

op zaterdag 13, 20 en 27 februari om 17:00 uur

 

‘Moving Portraits’ – inclusieve dansduetten van Carina Klingsell

op zaterdag 13, 20 en 27 februari om 14:00 uur