Beste lezer,
Sinds mei hebben wij een nieuwe collega die ik graag aan jullie voorstel: Deborah Stolk. Deborah versterkt ons team als zakelijk leider en zal zich in die positie focussen op de stip op de horizon; de visie om inclusief werk de norm te maken.
Ze studeerde Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden en Museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heeft ze ruim 15 jaar gewerkt in het internationale culturele veld op het gebied van talentontwikkeling op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Als voorzitter van de projectsubsidies Cultuur in Rotterdam ontwikkelde ze een brede blik op culturele bewegingen en ontwikkelingen.
Bij Helicon Conservation Support heeft ze als directeur ruime ervaring op gedaan op het gebied van branding en visieontwikkeling. Ook heeft ze zich geruime tijd ingezet voor cultureel erfgoed bij het Prins Claus Fonds als coördinator van het Cultural Emergency Response programma.
Hieronder vertelt ze meer over haar achtergrond en hoe en waarom zij Babel graag wil helpen.
Wat motiveerde je om aan de slag te gaan bij Babel?
“Ik heb door mijn werk met gemarginaliseerde mensen en groepen in Afrika, Zuid-Amerika, en Azië gezien wat het betekent als mensen die door anderen niet of onvoldoende gezien worden zich kunnen ontwikkelen. Talent is overal! Het moet alleen de kans krijgen om tot bloei te komen. Ik volg Theater Babel al wat jaren en heb heel veel zin om mee te gaan bouwen aan deze bijzondere plek. “
Hoe gaat je werk bij Babel eruitzien?
“Ik zie in Babel een gezelschap vol verborgen talent maar ook een gezelschap wat de blik van het publiek kan verbreden, wat kan verbazen. Ik ga verkennen wat er nodig is om een nationale functie te gaan vervullen, met alle complexiteit die daarbij komt kijken. Omdat het theater minnend publiek het verdient om dit te zien. Ook ga ik de grootste lobbyist worden voor echt inclusief werken, in ieder geval in de culturele sector, maar ook daarbuiten. Ik zocht niet zomaar een baan maar een plek waar ik kan werken aan een groter doel. Die plek heb ik hier gevonden.”
Wat wil je bereiken bij Babel?
Ik wil de talenten van Babel overal tegenkomen, in verschillende theaters en producties, door het hele land en zelfs daarbuiten. Als onderdeel van andere gezelschappen en als gewaardeerde collega’s.
Ook droom ik van het moment dat de bredere culturele sector echt inclusief zal werken. Kunst en cultuur zijn voor en door iedereen, op amateur niveau maar ook zeker op professioneel niveau zoals bij Babel. Om die stap te maken is een herdefinitie van wat inclusiviteit in essentie is nodig. Dan hebben we het niet over het toegankelijk maken van reguliere producties of tentoonstelling voor mensen met een beperking maar nieuwe vormen van maken vinden die inclusief zijn. Gelukkig zijn er ook anderen die aan deze weg aan het timmeren zijn. Ik zou het graag zien dat we krachten kunnen bundelen. Samen kom je verder.
Ultiem hoop ik dat we met Babel kunnen bijdragen aan een samenleving waar iedereen een plaats heeft, dat we allemaal gerespecteerd worden voor wie we zijn en dat het mag en gevierd wordt dat we allemaal anders zijn.