Terug naar overzicht

De Wereld van Willem raadt Piazza della vita aan

Elke maand deelt journalist Willem Bruring in zijn nieuwsbrief De Wereld van Willem tips over wat te zien, wat te doen en wat te ervaren in de mooiste stad van de wereld: Rotterdam. Deze maand tipt hij de laatste voorstellingen van Piazza della vita en geeft ons zo maar eventjes 4 sterren.

 

tekst: willem bruring
foto: Carel van hees

 

Hij mag wat mij betreft de uitvinder van het inclusieve theater genoemd worden: een empathische vorm van theatermaken waarin gender, beperking, vaardigheid, afkomst of opleiding geen enkele rol speelt.

 

Paul Röttger viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum als artistiek leider van Theater Babel, voorheen het Rotterdams Centrum voor Theater, en hij doet dat met de mega-voorstelling “Piazza della Vita” in Babel’s nieuwe, eigen theater aan de Eendrachtsstraat in het Witte de With-kwartier. Mega omdat er maar liefst drieëndertig acteurs te zien zijn. Samen met toneelschrijver Erik-Ward Geerlings ontwierp Röttger een scenario annex choreografie rond het thema ‘plein’. Die openbare ruimte waar van alles gebeurt en je, als je goed oplet, alle aspecten van het leven aan je kunt zien voorbijtrekken.

 

Geboorte (twee acrobaten die met een touw – de navelstreng – met elkaar verbonden zijn), valse profeten (die de massa maar beperkte tijd weten te boeien), verleiding en afstoting, ongebreideld consumentisme (een massieve meneer die rondloopt met twee bomvolle boodschappentassen), de wanhopige zoektocht naar contact en tenslotte – het happy end – een ontluikende relatie. Het zijn zoveel thema’s, die bovendien dwars door elkaar worden gespeeld, dat je soms niet weet waar je moet kijken.

 

Vast staat dat deze emanciperende vorm van theatermaken aan de randen van de samenleving erg veel sympathie en aandacht verdient. Nog vier voorstellingen te gaan dit seizoen, twee in maart en twee in april. Gaat dat toch vooral zien. [****]

 

Benieuwd naar wat er nog in De Wereld van Willem wordt getipt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar wbruring@xs4all.nl.