Terug naar overzicht

lancering nieuw platform ‘Inclusief theater in Nederland’

symposium ‘onderzoek naar inclusief theater’

 

Op vrijdag 8 juni organiseerde Theater Babel Rotterdam in samenwerking met het lectoraat Disability Studies, Diversiteit in Participatie van Hogeschool Rotterdam een symposium rond ‘onderzoek naar inclusief theater’.  Het inhoudelijke verslag en de andere publicaties van deze samenwerking, vind je hier.

 

Sprekers op het symposium waren Mieke Cardolen Jeannette Nijkamp van Hogeschool Rotterdam en Paul Röttger, algemeen directeur en regisseur van Theater Babel. Gespreksleider was Marco Florijn, oud-wethouder Werk, Inkomen en Zorg bij Gemeente Rotterdam.

 

In het publiek een bijzonder diverse en inclusieve groep deelnemers: acteurs (met en zonder beperking) en studenten van Theater Babel Rotterdam, medewerkers en docenten van de Hogeschool Rotterdam, Pameijer, Gemeente Rotterdam, LKCA, de Haagse Hogeschool, Stichting 5D …

 

Uit het interview van Paul Röttger door Marco Florijn:
“Inclusie is het mooiste wat mij in mijn leven is overkomen. Ik wil dat alle acteurs – op hun manier, in hun kwaliteit, in hun profesionaliteit – mij als regisseur kunnen volgen. Dat betekent dat ik harder moet werken, want ik moet daar voor zorgen.”

 

“Een algemeen erkende definitie van
‘inclusief theater’ blijkt er in de wetenschappelijke literatuur niet te zijn.” – Jeannette Nijkamp

 

Jeannette Nijkamp, hoofddocent Cultuur, Diversiteit en Participatie aan de Hogeschool Rotterdam presenteerde de resultaten van haar onderzoek naar inclusief theater in wetenschappelijke literatuur. Haar conclusie is dat er nog maar heel weinig over is geschreven. Een niet te missen signaal om zelf aan de slag te gaan! 

 

In zes werkgroepen debatteerden de deelnemers over vragen als ‘wat is inclusieve kunst?’ en ‘wat is professioneel theater?’. De antwoorden op deze vragen zijn zeer uiteenlopend. Maar het symposium zelf was in ieder geval zeker inclusief: met actieve bijdragen van zowel deelnemers met als zonder een beperking. Een kleurrijk palet aan invalshoeken.

 

 

“Dit is het begin van een nieuw platform voor inclusief theater in Nederland,” sloot Marco Florijn de dag af. “Dat platform zijn wij samen, iedereen die hier nu aanwezig is. Denk na over wie in je netwerk vandaag ontbreekt, en zorg dat ook zij zich aansluiten bij dit platform.”

 

Krachten worden gebundeld en dat geeft energie. Vanuit onze Academie zal Theater Babel samen met het lectoraat van Hogeschool Rotterdam verder blijven werken aan de ontwikkeling van ons kenniscentrum voor inclusief theater. Hierin doen we onderzoek en delen we kennis over inclusief theater, en werken we aan een overdraagbare methodiek voor inclusieve theatermakers (zie ook: ons post-traject).

 

We kijken uit naar de voortzetting van dit onderzoek volgend seizoen. Zet hem alvast in kleur en omcirkeld in je agenda:

vrijdag 24 mei 2019 – SYMPOSIUM!!

 

Ik sluit mij aan bij het platform 'Inclusief theater in Nederland'