Terug naar overzicht

Nieuwe makers: Otto(line) Calmeijer Meijburg

Sinds 18 maart zijn bij Theater Babel Rotterdam drie nieuwe makers aan het werk: Otto(line) Calmeijer Meijburg, Saskia Meulendijks en Maria Sartzetaki. Zij krijgen de komende maanden de ruimte en ondersteuning om een eigen inclusief project te maken met vaste en gastspelers van Theater Babel Rotterdam. Zo willen wij als gezelschap actief het inclusieve gedachtegoed verspreiden in de theatersector. De opvoeringen zijn voorzien voor juni 2021. We stellen graag de nieuwe makers aan je voor, vandaag beginnen we met Otto(line) Calmeijer Meijburg.

 

 

Otto(line) Calmeijer Meijburg

 

Kan je iets vertellen over wie je bent, over jouw achtergrond?

Ik ben Otto, fysiek theatermaker. Ik ben in Nederland geboren en heb hier genderstudies en filosofie gestudeerd, daarna heb ik in Essen de opleiding fysiek theater gevolgd en afgerond. Nu woon ik in Keulen.

 

Wat is fysiek theater voor jou?

Fysiek theater is voor mij het samen komen van dans en spel, uitgaan van het lichaam om iets te vertellen. Ik ben geïnteresseerd in danstheater, met name het Duitse Tanztheater zoals dat van Pina Bausch, en ik wil onderzoeken hoe danstheater er vandaag kan uitzien. Dat doe ik op verschillende manieren, en inclusief werken is daar één van. Ik wil heel bewust kiezen welke lichamen ik op scéne laat zien.  

 

Hoe ontdekte je Babel?

Vrienden in Nederland, die net als ik in theater actief zijn, stuurden mij de vacature voor nieuwe makers. Daar moést ik op reageren.  

 

Wat wil je onderzoeken bij Babel?

Ik wil het thema ‘helen’ op een fantasievolle manier onderzoeken. Mijn onderzoeksvraag is: hoe kun je helen van een leven in deze wereld? We gaan fysiek te werk: heel gedetailleerd voelen wat je lichaam doet, je lichaamsbewustzijn steeds groter maken. We improviseren veel met beweging en dans. In de tweede helft van de repetities zal daar spel bij komen.

 

Waarom heb je voor helen als thema gekozen?

Omdat het heel politiek is, zeker voor mensen met een beperking die in het zorgsysteem terecht komen. Daar moeten zij voldoen aan bepaalde ideeën over hoe ze moeten helen. Ik wil onderzoeken of we ons die processen eigen kunnen maken? En hoe we kunnen leren van elkaar, van onze gedeelde ervaringen?

 

Wat vind je spannend aan het werken bij Babel?

Ik vind het spannend om te zien hoe goed de spelers van Babel zijn. Het spelniveau is erg hoog. In Duitsland heb je er een woord voor: hemmungslosigkeit. Er helemaal voor gaan, er compromisloos induiken. Hoe kunnen we dat verbinden aan een toenemend lichaamsbewustzijn? 

 

Wanneer is het project voor jou geslaagd?

Als alle spelers, en ik ook, plezier hebben beleefd aan het maakproces en er iets van hebben geleerd. Bij Babel is er een heel fijne evaluatie-cultuur: aan het eind van elke repetitie zit de groep samen om het te hebben over wat we hebben gedaan. Zo weet je dat de groep stappen zet. Als dit zich zo blijft ontwikkelen, zal het project zeker geslaagd zijn. 

 

Meer weten over Otto(line)?
ottoline.org