Terug naar overzicht

‘Nieuwe Makers’ in De Wereld van Willem

In zijn maandelijkse nieuwsbrief ‘De Wereld van Willem’ tipt journalist Willem Bruring zijn lezers over het culturele aanbod in Rotterdam. Hieronder lees je zijn bespreking van de voorstellingen van de Nieuwe Makers in juni. Inschrijven voor zijn nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar wbruring@xs4all.nl

 

 

Na de dansante voorstelling van de Nieuwe Makers die vorige maand in première ging, lijkt Theater Babel de smaak te pakken te hebben gekregen van inclusieve dansvoorstellingen. Ik snap dat wel. Immers, niets is zo bevrijdend voor mensen met wat voor beperking dan ook dan gewoon bewegen. Dat sterkt de geest en in de meeste gevallen is dat het aanzien meer dan waard. Dat gold in het bijzonder voor de laatste aflevering van dit seizoen. Vier choreografen die allerlei vormen van individuele lichamelijkheid onderzoeken en op de performers loslaten. En dat is precies waar het bij inclusief theater om gaat.

 

Bij Otto(line) Calmeijer Meijburg (inclusiever kun je niet zijn, lijkt me) draait het grotendeels om musicaliteit, bij Carina Klingsell om acrobatische vormen en Maria Sartzetaki zoekt het meer in introspectie. Performances zijn het eigenlijk, meer dan formele dansvoorstellingen. In absurdum goldt dat voor ‘Insideout’ van Saskia Meulendijks in samenwerking met de MBO Theaterschool. Probeer je voor te stellen: een compleet genderneutrale processie van vijftien acteurs in lange jurken die uiterst elegant worden opgehouden alsof het een Renaissance-bal betreft. In optocht schrijden ze de Witte de Withstraat door, live gefilmd en geprojecteerd in het theater. Niémand op de vele terrasjes lijkt er van op te kijken en een beter bewijs van de volledige acceptatie van ‘anders zijn’ lijkt me niet moge-lijk. Linksaf de Eendrachtsstraat in en vervolgens bij Babel naar binnen gaat het nog even door, maar het punt is al gemaakt: inclusiviteit is in deze omgeving al geen rariteit meer maar een norm. Knappe voorstelling.