Op zaterdag 15 en zondag 16 mei gaat Theater Babel Rotterdam live: twee nieuwe makers, theatermaker Merel Mathijssen en choreograaf Rohiet Tjon Poen Gie, tonen een eigen inclusief project via livestream. Wij gingen in gesprek met de nieuwe makers, over wie ze zijn en wat ze bij Babel willen onderzoeken. Hieronder lees je het interview met Merel, het interview met Rohiet lees je hier. Meer informatie en tickets voor de livestreams vind je hier.
Merel Mathijssen
Kan je iets vertellen over jouw achtergrond?
Ik ben geboren in Tilburg en ben daar ook afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ik heb in 2017 voor het eerst bij Babel gewerkt als acteur in Het gedroomde café en een jaar later in Piazza della vita. Daarnaast werkte ik steeds vaker als maker en docent voor Babel. Zo heb ik meegewerkt aan Seks in Rotterdam, het project De week van de kindermishandeling en ik doceerde cursussen theater aan volwassenen. Vooral met Ali heb ik veel samengewerkt: die volgde bij mij de cursus spel en speelde mee in de projecten waar ik als maker bij betrokken was.
Wat ga je nu maken bij Babel?
Normaal zouden we Piazza della vita hernemen voor het O. Festival, maar dat festival is helaas geannuleerd. Dat gaf mij wel weer de mogelijkheid een eigen project op te zetten bij Babel. Toevallig was ik in mijn hoofd al bezig met hoe je een ceremonie zou kunnen creëren waarin je gezamenlijk negatieve emoties kan ervaren en vieren. Babel leek mij een mooie plek om dit op de vloer uit te proberen.
Je hebt een tijdje niet bij Babel gewerkt. Wat valt je op nu je er weer bent?
Hoe heerlijk het is om terug te zijn, om deel uit te maken van een team van collega’s met wie ik lang intensief heb samengewerkt. Binnen het werk is het mooi om geconfronteerd te worden met de manier waarop de spelers van Babel het thema dat ik in mijn hoofd heb benaderen. Hoe zij ernaar kijken en het beleven. Bij veel spelers is er angst voor negatieve emoties, en juist dat maakt het interessant om die gevoelens op een veilige manier te onderzoeken.
Wat vind je spannend aan dit project?
Om het echt over negatieve emoties te hebben, maar zonder je er zo in te verliezen dat het niet meer werkbaar is. Om die grens op te zoeken.
Hoe ga je te werk?
We beginnen iedere repetitie met een meditatie, zodat ieder voor zich kan registreren wat hij of zij nu voelt. En we eindigen elke repetitie met een persoonlijk lied van een van de spelers, een lied waarop hij of zij zich helemaal kan laten gaan. En iedereen doet mee. Het is heel bijzonder om emoties samen te ervaren en te delen. Niet alleen door erover te praten maar juist ook via fysieke oefeningen. Zo deden we een oefening waarbij je je emotie denkbeeldig doorgeeft. De ander weegt die emotie en geeft hem daarna terug. Bij iedereen verscheen een grote glimlach op het moment dat ze hun emotie terugkregen, nadat die aandachtig was gewogen door de ander. Op die manier creëren we samen een plek waar emoties gedeeld kunnen worden, en waar die er mogen zijn.
Wanneer is het project voor jou geslaagd?
Als we de kijkers thuis zo ver krijgen dat ze meedoen aan onze meditatie en zo onderdeel worden van het ritueel.
Meer weten over Merel?
Kijk hier.
Meer informatie en tickets voor de livestreams vind je hier.