Op zaterdag 15 en zondag 16 mei gaat Theater Babel Rotterdam live: twee nieuwe makers, theatermaker Merel Mathijssen en choreograaf Rohiet Tjon Poen Gie, tonen een eigen inclusief project via livestream. Wij gingen in gesprek met de nieuwe makers, over wie ze zijn en wat ze bij Babel willen onderzoeken. Hieronder lees je het interview met Rohiet, het interview met Merel lees je hier. Meer informatie en tickets voor de livestreams vind je hier.
Rohiet Tjon Poen Gie
Wat is jouw achtergrond als maker?
Ik ben danser, begonnen als autodidact in Suriname met hiphopstijlen als popping en breaking. Ik heb in verschillende dansgroepen gezeten, veel op straat gedanst en op een gegeven moment ben ik terechtgekomen in een dansschool waar mijn docent mij aanspoorde om een opleiding te volgen in Nederland. Dat heb ik gedaan, al was dat niet zo eenvoudig te organiseren als het lijkt. Maar dat verhaal vertel ik in Ik via de ander en kan je beluisteren via de podcast. Ik ben aan Fontys Hogeschool Tilburg afgestudeerd binnen de richting Contemporary Urban. Dat was in oktober 2019. Kort daarna heb ik auditie gedaan bij Babel en ben ik aangenomen.
Wat wil je onderzoeken in jouw project?
Ik twijfel op dit moment tussen twee thema’s: het ene thema is de liefde, het andere gaat over de mentale beperkingen die mensen zichzelf opleggen of die de maatschappij ons opdringt. Stel bijvoorbeeld dat je wil zingen, maar je denkt dat je het niet kan en daarom doe je het niet. Dat is een beperking, want je kan ook gewoon zingen omdat je het leuk vindt. Of je bent polyamoreus, maar dat wordt niet aanvaard, wat is dan goed of fout? Liefde kan trouwens ook een beperking zijn, want liefde is blind. Als je verliefd bent, kan je de juiste woorden niet vinden. Je kan je erg beperkt voelen door verliefdheid.
Wil je op vlak van beweging iets uitproberen met de groep?
Ik haal veel inspiratie uit attributen als touwen, ballen en blokken omdat die helpen bepaalde beperkingen naar voren te laten komen. Je sleept ze mee, je zit eraan vast, je moet er iets mee. De attributen stimuleren beweging. Ik vind het altijd mooi om een groep te zien die beweegt, en om te zien bij welke bewegingen een speler zich goed voelt. Ik zoek dan altijd naar wat ik de speler kan geven zodat die er nog verder in gaat. Soms blokkeer ik een speler, juist om die speler zijn vrijheid te laten ontdekken.
Wat vind je het moeilijkst?
De vraag of ik iedereen kan meenemen in het proces. Of iedereen mee wil. Ik weet niet altijd waar ik elke speler moet plaatsen, welke specifieke rol ik hem of haar moet geven. Dat geldt zowel voor spelers met als zonder een beperking.
Wanneer is het project voor jou geslaagd?
Als ik weet dat ik mijn best heb gedaan om iedereen een volwaardige plek te geven in de voorstelling, voor zover het kan voor hem of haar en voor zover het voor mij kan. Als we als groep achter het eindresultaat staan en als het communiceert wat ik hoop te communiceren.
Meer weten over Rohiet?
Kijk hier.
Meer informatie en tickets voor de livestreams vind je hier.