Terug naar overzicht

Onze paarse deur staat open voor de buurt: Cultuurhuis Delfshaven

Wat is Cultuurhuis Delfshaven?

Cultuurhuis Delfshaven is een onderdeel van Theater Babel Rotterdam. Maar wat gebeurt er precies? Wij vroegen Bram Legerstee, een van de drijvende krachten, ons iets meer te vertellen over de werking van Cultuurhuis Delfshaven.

 

Wat is Cultuurhuis Delfshaven?

Bram: “Cultuurhuis Delfshaven bestaat sinds 2011. Onze taak is om mensen die niet zo vaak in contact komen met kunst, op een laagdrempelige manier bij kunst te betrekken. Cultuurhuis Delfshaven is met andere woorden een LCC: een Lokaal Cultuurcentrum.”

 

Hoe brengt Cultuurhuis Delfshaven mensen in contact met kunst?

“We organiseren activiteiten voor, in en met de buurt en zetten de deuren van Theater Babel Rotterdam open voor organisaties uit onze buurt. Als zij een voorstelling willen organiseren, of ze hebben ruimte nodig voor een vergadering of een borrel, dan kunnen ze bij ons terecht. En we zijn een verbindende factor bij verschillende activiteiten in de buurt, zo zijn we regelmatig betrokken bij de organisatie van allerlei festivals in Delfshaven.”

 

Kun je een paar voorbeelden geven van activiteiten die Cultuurhuis Delfshaven heeft ondersteund?

“In december klopte een aantal jongeren uit de buurt bij ons aan. Zij wilden helemaal zelf een Jongerenfestival organiseren. Wij hebben dat meteen opgepikt en hen daarvoor de ruimte gegeven.

Hetzelfde geldt voor de Vrouwendag die hier op 8 maart wordt georganiseerd door een aantal Marokkaanse dames. Dat is een echte wisselwerking geworden: Bob van der Lugt gaat hun voorstelling regisseren en de actrices gaan meewerken aan de theaterateliers waarmee Theater Babel Rotterdam naar scholen toegaat.”

 

En wat levert het Theater Babel Rotterdam nog meer op?

“Via Cultuurhuis Delfshaven maken we Theater Babel Rotterdam en het ideeëngoed waar ons gezelschap voor staat bekend bij de buurt. Men weet dat wij hier zijn. Vaak zeggen mensen dan: ‘Theater Babel? Oh ja, het theater met de paarse deur!’ De buurt weet ons te vinden en dat is belangrijk.”

  

 

Koning Winterdip

 

Op 26 januari presenteerde Cultuurhuis Delfshaven de voorstelling Koning Winterdip in Proefpark De Punt. De voorstelling werd gespeeld door een inclusieve mix van jeugdige spelers van De Valentijnsschool en vaste spelers van ons gezelschap, geregisseerd door Bob van der Lugt, met assistentie van stagiaires van Hogeschool Rotterdam.

 

Bram, die de rol van Koning Winterdip speelde, vertelt:

“Zo’n voorstelling is een uitgelezen kans om kinderen uit de buurt al spelende kennis te laten maken met theater. Maar wat het nog mooier maakt: je bereikt ook de ouders. Ook zij leren Babel en ons inclusieve werk kennen. En je brengt mensen uit de buurt bij elkaar. Zo’n activiteit brengt echt iets teweeg op veel verschillende vlakken.”

 

 

Heb je zelf een idee of een plan?

Iedereen is welkom en kan aankloppen met een plan.

Voor meer informatie neem contact op via:

 

Bram Legerstee – bram@theaterbabelrotterdam.nl

Bob van der Lugt – bob@theaterbabelrotterdam.nl

 

Voor meer informatie over Cultuurhuis Delfshaven, klik hier.