Terug naar overzicht

Recensie Piazza della vita op ilovetheater.nl

Piazza della vita gaat over iedereen en is voor iedereen

 

Recensie: Mieke van der Raay
Foto: Carel van Hees
origineel artikel: ilovetheater.nl

 

Afgelopen zaterdag middag was de première van Piazza della vita in Rotterdam.

 

Het was een hele bijzondere première: Paul Röttger viert dit jaar dat hij al dertig jaar directeur is van het even oude Theaterhuis dat jij in 1988 oprichtte, toen het Rotterdams centrum voor theater, nu Theater Babel. Paul heeft een mateloze fascinatie voor pleinen en andere openbare ruimtes. Hij kijkt graag naar mensen, hoe ze bewegen, wat ze uitstralen, Hier gaat ook zijn voorstelling over, ze laten het leven zien zoals het werkelijk is, vanaf de geboorte tot de dood.

 

Maar liefst vijfendertig acteurs doen er mee, met of zonder beperking, in diverse leeftijden en van verschillende afkomst, maar ieder heeft een gelijkwaardig deel in deze voorstelling. Er is geen tekst, alles berust op het spel van de acteurs. Al bij binnenkomst in de grote zaal zie je diverse acteurs zich opwarmen en staat er een dame te zingen, in een onverstaanbare taal. Het publiek zit op blauwe blokken rondom het speelveld, er staat een grote blauwe schans en hangen enkele touwen. Zodra iedereen zit, sluiten de deuren en verduisteren ze de ramen. Hier begint het subtiele spel, van het leven; de ene acteur danst, de andere vecht, de ander verleidt en flirt. Er is een acrobate die alles van bovenaf goed in de gaten houdt. Maar wat de acteurs vooral uitstralen is enthousiasme voor het spel – ook al loopt niet alles zoals het hoort, ze blijven heel professioneel door spelen. Ook Paul doet mee met deze bijzondere voorstelling. Ook omdat hij het leuk vindt om te spelen, maar ook om de spelers af en toe een duwtje te geven in de goede richting.

 

De voorstelling is leerzaam, heeft humor en zet je aan het denken, maar is vooral heel herkenbaar voor iedereen, want iedereen beleeft het leven op een andere manier, met de daarbij behorende problemen,verlangens, angsten – gevoelens die voor iedereen hetzelfde zijn en toch net weer anders. Maar de voorstelling is vooral ook uniek, door de diversiteit aan acteurs, die stuk voor stuk bewijzen dat het theater voor iedereen is, of je nu een beperking hebt of niet.

 

 

spelers Imca Bendt, Lennart Blom, Johan Boekhout, Rick Bouwens, Corné Bouwmeester, Maximilliano Ciaffi, Diana Coolen, Erick Eckhardt, Grace Emer, Pascal Fontijn, Mitchel Kartowikromo, Bram Legerstee, Merel Mathijssen, Fons van de Moosdijk, Patrick Nassy, Milton Oliviera Soares, Patricia Oskam, Paul Röttger, Wilma O’Sullivan, Ali Ozdemir, Claudine Panthophlet, Terence Patra, Maya Peckstadt, Stijn Quist, Anet Rijkers, Jordy Ruhl, Remo Schouten, Maryam Sirani, Elly Soares, Saskia Spierenburg, Belinda Tijssen, Jos Tournier, Jessica Vos, Sjoerd Vrins

 

Concept-regie: Paul Röttger

 

Scenario: Erik-Ward Geerlings, Paul Röttger

 

Artistieke ondersteuning: Raymond Colling

 

Productieleiding: Dominique Mol, Kirsten Robben

 

Vocale leiding: Maximilliano Ciaffi

 

Live muziek: Pascal Fontijn

 

Acrobatiek: Maya Peckstadt