Terug naar overzicht

Recensie ‘Van J. naar Jessica’ in De Wereld van Willem

In zijn maandelijkse nieuwsbrief ‘De Wereld van Willem’ tipt journalist Willem Bruring zijn lezers over het culturele aanbod in Rotterdam. Deze maand spreekt hij lovende woorden over ‘Van J. naar Jessica‘. Inschrijven voor zijn nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar wbruring@xs4all.nl

 

 

“Onverbloemd openhartig”

recensie: willem bruring

 

Zo’n drie jaar geleden draaide de Chileense regisseur Sebastián Lelio de film ‘Una mujer fantástica’ en die was in zoverre baanbrekend dat de hoofdrol in dit adembenemende transgender-drama daadwerkelijk werd gespeeld door een omgebouwde actrice. Regisseur Paul Röttger en zijn Theater Babel maakten een Rotterdamse variant – ‘Van J. naar Jessica’ – en die is zo mogelijk nog indrukwekkender.

 

Jessica Vos, een nieuwe actrice bij Babel, is naar haar zeggen geboren in het verkeerde lichaam. Die J. is niet zoals ze zich voelt en ze staat aan het begin van een transformatieproces naar Jessica. Kort gezegd is dat de kern van de voorstelling die zoals de laatste jaren gebruikelijk bij Babel, gaat over inclusiviteit in een almaar exclusiever wordende samenleving. Hoewel Jessica centraal staat, beginnen we met verhalen van de – vaak lichamelijk, geestelijk of sociaal beperkte – andere acteurs. Ontroerend is dat, zoals we weten van eerdere voorstellingen.

 

Maar dan komt Jessica. Haar verhaal is onverbloemd openhartig. Ze wenst een radicale remake, voelt daarbij zowel begrip (moeder) als weerstand (vader) maar is buitengewoon standvastig. Een conflict dat meer dan overtuigend in beeld wordt gebracht. In alles voelen we de spanning van die confrontatie en het feit dat deze Jessica zeker niet onverdienstelijk acteert, versterkt dat. Net als de verrassend effectieve soundscape trouwens, die wordt afgewisseld met madrigale samenzang van het collectief.

 

‘Van J. naar Jessica’ is de eerste aflevering van een serie die de persoonlijke verhalen van de Babel-acteurs uitvergroot. Ben zeer benieuwd naar de rest.