
Theater Babel Rotterdam werkt aan een inclusieve wereld
met de workshops inclusieve werkvloer,
met de workshops ‘achter de balie’
en met participatieverklaringsessies
Door de voorstellingen van Piazza della vita zou je denken dat Theater Babel Rotterdam de afgelopen weken uitsluitend in de repetitieruimte zat, maar niets is minder waar. Daar waar we kunnen, dragen wij ons steentje bij aan de (inclusieve) maatschappij.
Theater moet leven en midden in de wereld staan
workshops inclusieve werkvloer
Gemeente Rotterdam maakt werk van een inclusieve werkvloer. Dat moet, want sinds de participatiewet van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk om de arbeidsmarkt toegankelijk te maken voor mensen die kunnen werken maar daar ondersteuning bij nodig hebben.
De werkvloer van Theater Babel Rotterdam is inclusief. Wij plakken geen labels, maar werken gewoon met mensen. Met ieder zijn kwaliteiten en ieder zijn beperkingen. Dat vraagt geduld, maar levert ook veel op.
Vanuit onze ervaringen ontwikkelden we voor en met de Gemeente Rotterdam en de organisatie Seastarters de workshop inclusieve werkvloer. Daarin gaan medewerkers van de Gemeente Rotterdam aan de slag met onze acteurs om zo te leren hoe je als collega’s met en zonder beperking goed kunt samenwerken.
workshops ‘achter de balie’
Afgelopen week volgden 200 medewerkers van de o.a. Stadswinkel Rotterdam de workshops ‘achter de balie’. Zo konden zij ervaring opdoen hoe je omgaat men klanten met een beperking die aan de balie verschijnen.
Op het programma stond onder meer SIR ’18, onze voorstelling voor jongeren over seksualiteit. Gespeeld door mensen met en zonder beperking. Confronterend, prikkelend, spannend en amusant. Een goede gespreksopener.

Na de voorstelling gaan spelers en deelnemers samen aan de slag. Er worden scènes gespeeld en gepraat over wat dat nu is een beperking, en over wat noodzakelijke voorwaarden zijn om mensen met een beperking beter van dienst te zijn.
Ogen gaan open tijdens deze workshops. Nieuwe ervaringen en inzichten worden opgewekt. De reacties liegen er niet om. Zelfs via Facebook ontvingen we achteraf enthousiaste berichten.
participatieverklaringsessies
Ben je ooit verhuisd naar een andere stad, of wie weet zelfs naar een ander land? Ben je ooit van school of werk veranderd? Dan weet je hoe belangrijk het is om op die nieuwe plek warm te worden onthaald. Theater Babel Rotterdam helpt daar graag aan mee door regelmatig gastheer te zijn voor de ondertekensessies van de participatieverklaringen van Gemeente Rotterdam in samenwerking met Stichting vluchtelingenwerk.
Vrijdag 5 oktober ontvingen wij 60 vluchtelingen op onze nieuwe locatie aan de Eendrachtsstraat, die na afronding van hun participatiecursus hun participatieverklaring mochten ondertekenen. Patrick en Kirsten ontvingen de gasten, Anet zorgde voor muziek en Claudine en Rob speelden ieder een monoloog uit Taal in de Stad.
Wij laten nieuwe Rotterdammers kennismaken met ons theater en onze werkwijze, en leren van hun over hun achtergronden, verhalen en dromen. Ondanks de soms treurige en heftige verhalen van onze gasten, zien we vooral mensen die vol enthousiasme de Rotterdamse samenleving willen verrijken.
Theater kan mensen verbinden, taboes bespreekbaar maken en nieuwe ontmoetingen en inzichten in elkaar veroorzaken. Zo leer je een ander beter kennen en ontstaat begrip voor elkaar.
