Terug naar overzicht

Verhuizing Babel: van Mathenesserdijk naar Eendrachtsstraat

 

THEATER BABEL ROTTERDAM IS VERHUISD!

 

De afgelopen weken lagen onze repetities stil door de Corona-crisis, maar achter de schermen is bij Babel volop gewerkt. We zijn verhuisd! Na meer dan dertig jaar hebben we de paarse poort van de Mathenesserdijk 293 achter ons dichtgetrokken, vanaf nu is de Eendrachtsstraat 81 onze vaste plek. Dat was hij al een beetje, maar door de verhuizing is het officieel. Om dat kracht bij te zetten, hebben we de zaal mooi opgeknapt, zodat we weer fris aan de repetities kunnen beginnen.

 

Algemeen directeur Paul Röttger vertelt hieronder het hoe en waarom van deze verhuizing. 

 

De opgefriste zaal in de Eendrachtsstraat, klaar voor repetities op 1.5m

 

 

“Inclusief theater moet onderdeel zijn van het culturele landschap in de stad”

 

 

interview met paul röttger

 

Beste Paul, beeld je eens in dat je op de Mathenesserbrug staat, op weg naar de Eendrachtsstraat. Je kijkt nog één keer achterom naar de Mathenesserdijk. Wat zie je dan?

 

Een gebouw waar Theater Babel en het vroegere rcth 32 jaar in hebben gezeten. We hebben elke vierkante centimeter leren kennen en gebruikt voor lessen, voorstellingen, projecten, educatie, buurtactiviteiten. Het is een geweldig pand. Ik viel voor de grote ruimtes, de tuin en de binnenplaats. Ik kijk met veel plezier en liefde terug naar het gebouw. Al die honderden studenten die er zijn afgestudeerd in spel en regie, al die examens, liefdes die ontstonden, scheidingen, ruzies en prachtige ontmoetingen. Er hebben zich daar levens afgespeeld. 

 

Waarom is er gekozen om te verhuizen?

 

Vijf jaar geleden zijn we inclusief beginnen werken. Babel bestaat nu uit meer dan 30 spelers, waardoor we grotere locaties nodig hebben om te kunnen spelen en repeteren. Zo kwamen we twee jaar geleden met de voorstelling Piazza della vita in de Eendrachtsstraat terecht, in het vroegere theater van Bonheur. Ik heb hier zelf vroeger als speler aan producties meegedaan, ik was altijd al verliefd op dit pand.

 

Voor Piazza huurden we het gebouw tijdelijk. Toen ons contract afliep, stonden we voor de keuze: blijven we op de dijk en wijken we per voorstelling uit naar een andere locatie, of maken we van de Eendrachtsstraat onze vaste haven?

 

Onze mooie binnentuin in de Eendrachtsstraat

 

De keuze viel op de Eendrachtsstraat en inmiddels is de Mathenesserdijk opgeruimd, de sleutels ingeleverd. Wat voor gevoel roept dat bij je op? 

 

Gevoelsmatig hoort de dijk voor mij bij het rcth. We nemen nu afscheid van dat gebouw en trekken naar een nieuwe plek die alleen bij Babel hoort. Het is goed om met Babel, juist omdat we inclusief werken, midden in het culturele hart van Rotterdam te zitten. Inclusief theater moet onderdeel zijn van het culturele landschap in de stad. We hebben goede contacten met onze culturele buren in de wijk. We gaan uit met collega’s in de Witte de With, kennen mensen in de wijk, gaan uit eten in de buurt. Dat alles maakt het hier een prachtige plek.

 

Theater Babel was als Cultuurhuis Delfshaven lokaal cultuurcentrum voor Delfshaven. Wat gebeurt daarmee na de verhuizing?

 

Babel blijft die functie tot eind 2020 vervullen. Alleen zullen we niet meer werken vanuit het ene pand aan de Mathenesserdijk maar op verschillende locaties in Delfshaven.  

 

Het gebouw aan de Eendrachtsstraat heeft een kleiner aantal ruimtes dan de Mathenesserdijk, is dat een probleem?

 

De Eendrachtsstraat is als geheel iets kleiner, dat is waar. Daarom huren we de parochiezaal van de Waalse Kerk bij de Schiedamse Vest erbij. In het komende cultuurplan 2021-2024 onderzoeken we of deze constructie met twee ruimtes werkt of dat we toch op zoek moeten naar een groter pand in het centrum.