Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap. Dat wil zeggen dat wij niemand uitsluiten. Wij werken met professionele acteurs die jong en oud zijn, met en zonder beperking, arm en rijk, ziek en gezond, verslaafd en niet verslaafd, met verschillende afkomsten, religies en seksuele voorkeuren. Mensen die anders zijn dan jij en soms ben je dat zelf.
Ons gezelschap telt 34 acteurs, bestaande uit vaste en gastacteurs. Elk jaar speelt Babel zo’n 150 voorstellingen voor regulier publiek en 70 theaterateliers voor jongeren uit het voortgezet onderwijs.
wat we doen
Onze voorstellingen zijn interdisciplinair en maatschappelijk geëngageerd. Vaak zijn ze gebaseerd op persoonlijke verhalen van de spelers. Na iedere voorstelling eten wij met ons publiek een vegetarische maaltijd, zodat publiek en spelers in gesprek kunnen gaan. Hierbij hanteren we vanaf komend seizoen de methodiek ‘Het laatste woord’.
In de theaterateliers wordt theater ingezet om tot een ontmoeting te komen tussen de leerlingen en onze spelers. Zo levert Babel een bijdrage aan de inclusieve samenleving. Dat doen we met al ons werk: of we nu spelen voor regulier publiek of jongeren, wij tonen steeds hoe wij de inclusieve samenleving voor ons zien.
Wij werken eraan om onze methodiek voor inclusief werken overdraagbaar te maken. Daarvoor werken we nauw samen met Hogeschool Rotterdam. Verder heeft Babel een workshop ontwikkeld voor de overheid en het bedrijfsleven rondom de inclusieve werkvloer.
Internationaal maakt Babel deel uit van een netwerk van Europese theaters dat samenwerkt binnen het project ‘Crossing the line’, ondersteund door Creative Europe van de Europese Gemeenschap.
makers
Theater Babel Rotterdam wordt geleid door Paul Röttger. Hij maakt één productie per jaar. In deze producties komen theater, film, dans, muziek en circus samen. Bij elk project wordt gewerkt met een co-regisseur uit een andere discipline.
Daarnaast zetten we trajecten op rond kunsteducatie voor scholen, geleid door de spelers en makers van Babel. Bram Legerstee is hiervoor verantwoordelijk als hoofd educatie.
acteurs
In het culturele veld zijn acteurs in vaste dienst een uitzondering. Bij Babel vormt het de kern. Een mix van vaste acteurs, vaste medewerkers en gastacteurs zorgt voor een goede verhouding voor zowel continuïteit als groei. De ervaring leert dat we onze spelers door onze inclusieve samenstelling, anders dan bij een regulier gezelschap, meer persoonlijke aandacht moeten geven. De leerwerkcoaches waarborgen dit in samenwerking met Pameijer op sociaal-maatschappelijk niveau. De regisseurs en trainers doen dit op artistiek niveau en op gebied van professionalisering.
Elk seizoen werken tenminste 30 spelers bij Babel, van wie 24 met een beperking (vaste acteurs). Alle spelers krijgen dagelijks theaterlessen en trainingen. Het voltallige ensemble bestaat uit twee groepen: Babel 1 en Babel 2. De eerste groep bestaat uit 15 spelers en maakt de jaarlijkse productie in regie van Paul Röttger. In de tweede groep zitten 9 spelers, die zich vooral richten op de theaterateliers en andere educatieve trajecten. Het voordeel van deze tweedeling is dat we meer aandacht hebben voor het individueel functioneren en persoonlijke groei. Op basis van individuele en artistieke wensen wordt per seizoen een nieuwe verdeling gemaakt.
Naast de 24 vaste acteurs zijn er elk seizoen 6 gastspelers. Dit is een diverse groep van geschoolde acteurs, zangers, musici, circusartiesten, dansers, makers en choreografen. Zij versterken de spelersgroep met hun expertise en vergroten de diversiteit binnen de groep. Ze worden jaarlijks geworven via een open sollicitatieprocedure. Na een eerste selectie volgen verschillende auditie-rondes. Hierin doen zij actief mee op de spelvloer als kennismaking met het inclusief werken. De toelatingsprocedure wordt afgerond met een persoonlijk motivatiegesprek. Dit vrij intensieve proces hebben we ontwikkeld op basis van onze ervaringen. We willen op deze manier de overstap van het reguliere theater naar inclusief theater kleiner maken.
Heb je interesse om bij Babel te werken en heb je een afgeronde kunstvakopleiding? Stuur dan gerust een open sollicitatie naar dominique@theaterbabelrotterdam.nl met je c.v., motivatie en een foto.
Ben jij iemand met een zogenaamde ‘indicatie’ of ken je iemand met een indicatie die droomt van theater maken, klik dan hier voor meer informatie.
In gesprek met Pameijer directeur Arend Vreugdenhil
Wat levert het op voor iemand met een indicatie om bij Babel te werken? Daarover ging Theater Babel Rotterdam in gesprek met Pameijer directeur Arend Vreugdenhil.
***
kenniscentrum
Theater Babel Rotterdam is tevens een landelijk kenniscentrum voor inclusief theater in Nederland. Hier doen we onderzoek en delen we kennis over inclusief theater maken. Dit doen we in samenwerking met Mieke Cardol en Jeannette Nijkamp van Hogeschool Rotterdam, met als doel onze methodiek voor inclusief theater te onderzoeken en overdraagbaar te maken en zo bij te dragen aan een inclusieve kunstwereld en samenleving.
***
CONTACT
Dominique Mol
06 14797337
dominique@theaterbabelrotterdam.nl
Theater Babel Rotterdam
info@theaterbabelrotterdam.nl
-
KvK: 41130205
-
Btw/fiscaal nr: NL007188730B01
-
IBAN: NL16 RABO 0326 7980 05