Crossing the Line 2022

 

Wat is Crossing the line?
Crossing the Line is de naam van een samenwerking van zes theatergezelschappen in Europa, allemaal koplopers op het gebied van werken met acteurs met een beperking.

Crossing the Line brengt deze gezelschappen samen in een 3-jarig samenwerkingsproject, waarin internationale inclusieve kunst en kunstenaars met een beperking worden gevierd. Spelers uit de diverse landen maken met elkaar kennis en leren van elkaar. Zo willen we met elkaar de olievlek van inclusieve kunst en de onderlinge internationale samenwerking versterken.

Dit project is mogelijk gemaakt door subsidie van het Creative Europe Program van de Europese Unie.

 

Werkweek in Rotterdam
Op woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 juni bezochten 18 collega’s uit Zweden, Ierland en Frankrijk ons theater in Rotterdam. Het doel van deze 3 werkdagen was om kennis te maken met de werkwijze van Babel. Acteurs met een beperking en hun begeleiders van de gezelschappen uit 3 van de partnerlanden gingen samen met onze spelers en leerwerkcoaches de vloer op.

De werkwijze van Babel is uniek ; hier wordt altijd inclusief gewerkt. Dat betekent dat er altijd acteurs met en zonder beperking samenwerken en daarbij staan ook de leerwerkcoaches van Pameijer als speler op de vloer. Deze inclusieve werkvorm is uniek en nieuw voor de andere gezelschappen. Deze week bij Babel konden zij aan der lijve ervaren hoe het is om op deze manier te werken.

In 5 groepen werkten zij 3 dagen lang ieder met een eigen theatermaker van Babel aan een presentatie. Er was ook veel tijd om samen te eten en tijd te nemen om elkaar beter te leren kennen.

De belangrijkste doelen van deze dagen waren ;
Kennismaken met spelers uit de elkanders gezelschap en kennismaken met de werkwijze van Babel voor de gezelschappen uit Ierland, Zweden en Frankrijk.

Klik hier voor een terugblik op dag 1 

Klik hier voor een terugblik op dag 2

Klik hier voor een terugblik op dag 3

De gezelschappen die onze deze week bezochten zijn :

 

Moomsteatern

Moomsteatern is een professioneel theatergezelschap gebaseerd op acteurs met leerproblemen, op het podium vaak in samenwerking met acteurs zonder beperking. Het theater werd opgericht in 1987 met het uitdrukkelijke doel om met artistieke doelstellingen te werken, waarbij alle therapeutische en sociale doeleinden niet de focus waren. Het enige doel van Moomsteatern is altijd om podiumkunsten van hoge artistieke kwaliteit te produceren. Zeven acteurs met een verstandelijke beperking worden voltijds tewerkgesteld met salarissen en arbeidsvoorwaarden op basis van de voor de podiumkunsten relevante cao’s. Ze zijn opgeleid aan de Nationale Theateracademie en zijn lid van de Swedish Actors Guild. Moomsteatern is gevestigd in Malmö, Zweden en wordt internationaal geroemd om zijn moed en artistieke integriteit.

 

L’Oiseau-Mouche

Compagnie de l’Oiseau-Mouche is een permanent professioneel theatergezelschap dat bestaat uit 23 acteurs, allemaal individuen met een verstandelijke beperking. Ongeëvenaard en ongebruikelijk, blijft het project uniek in Frankrijk. Elke creatie is het resultaat van een artistieke ontmoeting tussen een uitgenodigde kunstenaar en de acteurs die hij of zij kiest om te betrekken bij dit gezamenlijke avontuur. Tot op heden zijn er 45 theatervoorstellingen gecreëerd en meer dan 1.600 keer uitgevoerd in Frankrijk en in het buitenland. Sinds juni 2001 is Compagnie de l’Oiseau-Mouche gevestigd in Théâtre de l’Oiseau-Mouche in Roubaix, Noord-Frankrijk, een locatie ontworpen door en voor Compagnie de l’Oiseau-Mouche. Elk seizoen opent het theater zijn deuren voor andere artistieke teams op basis van een actieve samenwerking met het gezelschap. Compagnie de l’Oiseau-Mouche is geaccrediteerd en ondersteund door het Ministerie van Cultuur en onderhoudt sterke partnerschappen met lokale overheden.

Blue Teapot

Blue Teapot is een meermaals bekroond Theatergezelschap, Performing Arts School en Outreach-programma voor mensen met een verstandelijke beperking in de voorhoede van kunst en beperkingen in Ierland. We zetten ons in voor theater van hoge kwaliteit, training en het vieren van creativiteit.

Onze missie is om een positieve verandering te bewerkstelligen in het publieke bewustzijn met betrekking tot mensen met een verstandelijke beperking door middel van theater, waardoor het inherente talent en de creativiteit van onze leden voor zichzelf kunnen spreken.

 

Jonathan Meth, Project Dramaturg

Jonathan Meth is een freelance Project Dramaturg voor Crossing The Line. Zijn basis ligt bij Goldsmiths, University of London, waar er een focus is op theater en beperkingen in de Theater- en Performance-afdeling, evenals een interdepartementaal Disability Research Centre. Dit project draagt ​​bij aan het onderwijs van het personeel en het leren van studenten.

 

Theater Babel Rotterdam (Host)

Theater Babel Rotterdam is het enige professionele theatergezelschap in Nederland dat ‘de ander’ omarmt. Babel werkt inclusief, met mensen die je herkent en mensen die je nog nooit eerder hebt gezien of ontmoet. Babel werkt aan een wereld waarin we elkaar begrijpen. Waar spraakverwarringen worden uitgesproken. Waar onbegrip wordt vertaald door verbeeldingskracht.

 

Over de samenwerking:

Het volledige Crossing the Line-partnerschap bestaat uit Moomsteatern in Zweden, Compagnie de l’Oiseau Mouche in Frankrijk, Mind The Gap in het Verenigd Koninkrijk, Blue Teapot Theatre Company in Ierland, Theater Babel Rotterdam in Nederland en Teatr 21 in Polen.

Ons doel is:

–             De artiesten samenbrengen om van en met elkaar te leren;

–             Ons bezighouden met creatieve en publieksontwikkelingsprocessen;

–             Verbindingen ontwikkelen met een breder netwerk van Europese theatergezelschappen met een focus op het leren van artiesten met een beperking

 

Het partnerschap werd opgericht in 2014 toen Moomsteatern, Compagnie de l’Oiseau Mouche en Mind The Gap de handen in elkaar sloegen om het eerste Crossing The Line-project uit te voeren over een periode van 2,5 jaar, medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europeese Unie. Het project culmineerde in het eerste Crossing the Line Festival, in Roubaix 2017. Dezelfde drie bedrijven werken sindsdien samen in het project Ogmius, medegefinancierd door het Erasmus+-programma.

 

Moomsteatern, Compagnie de l’Oiseau Mouche, Blue Teapot Theatre Company, Theater Babel Rotterdam en Teatr 21 zijn gebundeld in het samenwerkingsproject Trasna Na Líne, medegefinancierd door het Creative Europe-programma. Crossing the Line Festival is een belangrijk onderdeel van het project en zou oorspronkelijk worden gehost door Blue Teapot Theatre Company in Galway, Ierland, als onderdeel van de Culturele Hoofdstad van Europa 2020.