altijd alles anders (film)

De film neemt je mee in het repetitie proces van Paul bij de voorstellingen ‘Van J. naar Jessica’ en ‘Ik via de ander’. Als toeschouwer zie je hoe een groep van ruim 20 acteurs en dansers samen verhalen ontwikkelen over mogen zijn wie je bent. Enkelen van hen vertellen je over hun eigen ervaringen in het vinden van hun weg in een artistieke loopbaan en ook hoe bijvoorbeeld hun autisme, homoseksualiteit en doofstomheid daarbij meespeelt

 

Wanneer Paul zelf aan het woord komt, zie je hoe hij reflecteert op zijn werk en op de betekenis en verantwoordelijkheid van kunst om de samenleving inclusiever te maken. Ook vertelt hij over zijn drijfveren en tegenslagen in zijn ongewone artistieke praktijk. Een praktijk die eigenlijk veel meer normaal zou moeten zijn. De essentie van Pauls theaterwerk ligt bij de continue zoektocht naar gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, fysieke en mentale gesteldheid en professionaliteit.

 

Filmmakers Christiaan van Schermbeek en Douwe Wilhelm van der Werf kruipen in het maakproces. De camera loopt mee bijna als een lid van het ensemble en daarmee ook als een klankbord voor de regisseur. De observaties zijn close, kleurrijk en empathisch. Langzaam ontvouwen ze de (creatieve) kracht van menselijke interactie zonder hokjesgeest en (voor)oordeel.