Henkes monologen

Theater Babel Rotterdam presenteert in samenwerking met Verhalenhuis Belvedere DE HENKES MONOLOGEN, vier persoonlijke verhalen geïnspireerd op het leven en werk van de Katendrechtse kunstenaar Dolf Henkes, geschreven door Herman Meijer en Paul Röttger. Een monoloog vanuit de schilder Dolf Henkes, de andere vanuit zijn zus Jo, een Curaçaose jongen die model was en een Kapenees oftewel een buurtgenoot, verzamelaar & fan.

 

eeld © Dolf Henkes, collectie RCE en Museum Boijmans.

 

Duur totaal ca. 45 minuten. Na de voorstelling is er op donderdag en vrijdag een Curaçaose maaltijd en kan er worden nagepraat en ontmoet. (let op de voorstelling van zaterdag is onderdeel van de Museumnacht en zonder maaltijd)

 

OVER HENKES
De internationaal bekende kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) woonde en werkte vrijwel zijn gehele leven in Rotterdam en Katendrecht. Zijn oeuvre vertelt het verhaal van de de wereld om hem heen: de Rotterdammers, het werken in de haven, de verwoestingen tijdens de oorlog in Rotterdam, de groei van het eerste Chinatown van Europa, de aankomst van de verschillende migranten(gemeenschappen)….

 

 

Tijdens zijn leven verkocht Henkes ruim duizend werken aan particulieren en musea. Bij testament liet hij in 1988 zijn atelier-collectie (vijfendertighonderd schilderijen en werken op papier) na aan de Nederlandse staat.

 

Verhalenhuis Belvédère heeft inmiddels al honderden bruiklenen gedaan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en hiermee zo’n 20 exposities gemaakt waarin de verhalen van Rotterdammers centraal staan en worden verbeeld aan de hand van het werk van Dolf Henkes.

 

 

De Henkes Monologen zijn te zien op donderdag 2 maart en op vrijdag 3 maart in het Verhalenhuis. Ook is er een speciale voorstelling in het Depot van Boijmans (zonder maaltijd) op zaterdag 4 maart tijdens de Museumnacht010 in Rotterdam.

 

Wanneer: 2, 3 en 4 maart 2023.

 

Tijd:  do 2 en vr 3 maart van 18 tot 20 uur, inloop om 17.30 uur.

 

Entree: € 17,50 inclusief maaltijd. Tickets reserveren kan via deze link: voor donderdag 2 maart en voor vrijdag 3 maart.

 

Let op: op zaterdag 4 maart is de voorstelling doorlopend tussen 20 en 22 uur in het Depot van Boijmans, in ruimte A3.06. Toegang is met Museumnacht ticket en dan op volgorde van aankomst bij de ruimte.

voorstelling in beeld

Regie Paul Röttger

Tekst Herman Meijer, Paul Röttger

Spel Dominique Mol, Patricia Oskam, Raywearth Cardoze en Robert Schell

Live Muziek Remo Schouten

Techniek Pascal Fontijn

Productie Dominique Mol (Theater Babel Rotterdam) en Linda Malherbe (Verhalenhuis Belvedere)