ik via de ander

Omwille van de Corona-maatregelen mogen wij tot 9 februari geen publiek ontvangen. Wel mogen theatergezelschappen blijven repeteren en livestreamen. Wij beraden ons op welke weggevallen voorstellingen we kunnen livestreamen, meer daarover vind je deze pagina. Ook bekijken we of we extra voorstellingen van Ik via de ander kunnen plannen na februari.

 

Wie een kaartje voor een geannuleerde voorstelling had geboekt, krijgt een mail over hoe je de tickets kan inruilen voor een andere datum. 

 

 

Wat vertelt jouw moeder over jou? En over jouw geboorte?
Hoe denkt jouw vader over de keuzes die jij in het leven maakt?
Hoe spreekt jouw zus of broer over hun relatie met jou?

 

In Ik via de ander laten 28 spelers van Theater Babel Rotterdam zich op hun kwetsbaarst zien. Ze vertellen intieme verhalen over zichzelf, via de blik van de ander. Regisseur Paul Röttger interviewde van elke speler een familielid over geboorte, jeugd, het leven van de speler en hun onderlinge band. Samen met schrijver Erik Ward Geerlings werkte Paul deze interviews uit tot monologen.

 

In een multidisciplinaire setting van dans, circuskunst en muziek, en levensgrote projecties, vertellen de spelers hun persoonlijke verhaal 1 op 1 aan het publiek. Ik via de ander is een uitnodiging om dichter bij jezelf te komen, via het verhaal van de ander.

 

 

“Intieme kennismaking met de spelers van Babel”
Luuk Verpaalen schreef een mooie en persoonlijke recensie over wat hij beleefde in Ik via de ander voor Theaterkrant. Lees de recensie hier.

 

 

Ik via de ander podcast

 

In de voorstelling hoor je de verhalen van enkele spelers, maar niet van allemaal. Die kan je nu wel beluisteren via onze podcast. Soms is de speler zelf aan het woord, soms leest onze regisseur Paul de monoloog voor. Je kan de podcast beluisteren via www.ikviadeander.nl of via Spotify. Zo kan je overal luisteren: thuis, op de fiets, in de douche, op het werk…

 

 

over het reserveren

 

Je kunt online reserveren voor Ik via de ander. Vanwege de Corona maatregelen wordt er 2 keer per dag gespeeld voor maximaal 15 personen.

 

Normaal bieden we na de voorstelling altijd een maaltijd aan, zodat spelers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Op dit moment kan dat door de Corona maatregelen helaas niet. We kunnen zelfs geen koffie/thee, appeltaart of drankje achteraf aanbieden. Wel krijg je een pakket met ingrediënten mee naar huis, waarmee je een maaltijd kan koken voor 4 personen.

 

Speeldata en beschikbaarheid
Er zijn momenteel wegens de Corona maatregelen slechts 15 tickets beschikbaar per voorstelling.

zaterdag 23 januari
geannuleerd

zaterdag 30 januari
geannuleerd

zaterdag 13 februari – extra voorstelling

14 uur – nog 13 plaatsen
17 uur – nog 10 plaatsen

zaterdag 20 februari – extra voorstelling

14 uur – nog 15 plaatsen
17 uur – nog 15 plaatsen

zaterdag 27 februari – extra voorstelling

14 uur – nog 13 plaatsen
17 uur – nog 13 plaatsen

 

interview:

Ondanks corona dicht bij de ander

 

De coronacrisis bracht regisseur Paul Röttger van Theater Babel Rotterdam op een bijzonder idee: acteurs vertellen verhalen van een ander over henzelf. ‘Ik via de ander’ heet het stuk. “We hebben de ander nodig om onszelf te worden.”

 

Door Willem Pekelder

 

Paul Röttger (66) liep al jaren met de gedachte rond: familieleden van spelers interviewen óver die spelers, en die verhalen vervolgens laten vertellen aan het publiek. Waarom die ‘omweg’ via de ander? Omdat, zegt Röttger à la Levinas, je de ander nodig hebt om jezelf te zien of te worden.

 

Geheel in de geest van corona wordt de ondertitel van het stuk ‘hoe je ondanks anderhalve meter toch heel dicht bij een ander kan komen, en soms bij jezelf’. Röttger: “Door de verplichte social distancing zijn we letterlijk en figuurlijk verder van elkaar af geraakt. Maar dankzij onze voorstelling kun je toch weer dichter bij de ander komen. De speler deelt met het publiek zíjn verhaal, bezien door de bril van de ander. Zo ben je elkaar nabij. Juist in deze tijd is dat heel belangrijk.”

 

Theater Babel Rotterdam is een inclusief gezelschap met dertig acteurs, van wie de helft met een beperking, en van alle dertig werd telkens één familielid geïnterviewd. Nou ja, eigenlijk van zevenentwintig, want voor drie acteurs kwam het idee te dicht bij. Röttger: “Ik heb vaders geïnterviewd, moeders, broers, zusters, en ga zo maar door. Iedere keer was de vraag: hoe zie jij de betrokken acteur, wat valt je aan hem/haar op, wat is je van hem/haar bijgebleven? De familieleden zijn door de acteurs zelf gekozen, en theatermaker Erik Ward Geerlings heeft van mijn interviews vervolgens mooie monologen gemaakt. Die zijn ten slotte voorgelegd aan de familie én de spelers met de vraag: kunnen we dit zo opvoeren? Als er uit die zevenentwintig monologen in totaal tien zinnen zijn verwijderd, is het veel.”

 

Over de inhoud van het vertelde wil Röttger niet al te veel verklappen, maar de verhalen hebben grote indruk op hem gemaakt. “Wat me opviel, was dat er vaak veel liefde heerste in het gezin, maar soms ook enorme pijn. Veel trauma’s door fysiek en emotioneel geweld. Daarbij maakte het niet uit of het om een acteur ging mét of zónder beperking. Van sommige verhalen raakte ik in de war. Maar de meeste interviews waren positief. En het leuke is: je leert niet alleen de acteurs beter kennen, maar ook de gezinnen waar ze uit voortkomen, en de tijdgeest. De drie acteurs voor wie het concept te intiem was, heb ik daarover geïnterviewd. En die monologen vertel ik zelf.”

 

Vanaf 14 november, de première van ‘Ik via de ander’, geven de acteurs hun monoloog ten beste. Die begint altijd hetzelfde: ik ben die en die, en vertel het verhaal van mijn broer/zus/vader/enz. over mezelf. Op die manier zullen de bezoekers in anderhalf uur tijd een unieke selectie monologen te horen krijgen.

 

Terugblikkend denkt Röttger dat de ander steeds de rode draad is geweest in zijn toneeloeuvre. “Mijn eerste productie voor het Rotterdams Centrum voor Theater, zoals Babel toen nog heette, was getiteld ‘De anderen’, en handelde over de vervolging van homo’s in de Tweede Wereldoorlog. Die voorstelling was zo’n dertig jaar geleden. Ons laatste stuk draaide ook om de ander en het anders zijn: de transgender Jessica. Ik ben me altijd zeer bewust geweest van de ander, ook in mezelf. Ik heb in dat verband veel opgestoken van existentialistische filosofen, met name Levinas: je hebt de ander nodig als spiegel, om te worden wie je wilt zijn, om vrij te zijn. De ander leren kennen is dus essentieel, zeker in deze tijd, waarin veel mensen lijken opgesloten in het eigen ik, hun status en sociale bubbel. Ik kan me erg boos maken over de keiharde wereld waarin we leven. Ik wil graag mijn droom vertellen: een wereld waarin het er wat vriendelijker aan toegaat.”

 

Röttger noemt ‘Ik via de ander’ zijn meest persoonlijke project. “Ik ben nog nooit zo dicht bij de spelers gekomen. Sommigen ken ik al vijfentwintig jaar, en tóch heb ik iets nieuws gehoord. Ook voor de spelers waren de interviews met verwanten vaak een verrassing. Wat ze zelf als mooi hadden ervaren, konden familieleden juist naar vinden, en omgekeerd .Elk huisje kent zijn kruisje, en vele huizen een heel groot kruis. Wat me ontroert is wat mensen allemaal hebben aangekund, hoe sterk ze zijn of hoe ze zich hebben geschikt in hun lot. Niet alles is maakbaar. Als je erg getraumatiseerd bent, heb je de energie niet meer om je leven te veranderen.”

 

De voorstelling start en eindigt met een gezamenlijke choreografie. “Ik hoop”, zegt Röttger, “dat de bezoekers de laatste dans met andere ogen bekijken dan de eerste. In het begin kennen ze de spelers nog niet, en zullen ze de dans wellicht interpreteren op uiterlijkheden. Zo doen we dat vaak, nietwaar, oordelen op basis van louter de buitenkant. Maar aan het slot hebben de bezoekers kennisgemaakt met de acteurs, en zullen ze de dansers hopelijk zien als mens, die geluk kan hebben of ongeluk, failliet kan raken of depressief. Net als de bezoekers zelf.”

 

Locatie: Theater Babel Rotterdam – Eendrachtsstraat 79

 

Tickets: € 20,

 

Het inclusieve werk en onderzoek van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Doen, de Gemeente Rotterdam, stichting Bevordering van Volkskracht, Kickstartcultuurfonds, stichting Pameijer, het VSB fonds, het NSGK en HandicapNL.

 

voorstelling in beeld

Over onze huisregels en je bezoek aan een voorstelling

 • Je kunt op deze website je tickets bestellen.
 • Dat kan voor per huishouden voor maximaal 4 personen.
 • Bezoek je de voorstelling met iemand uit een ander huishouden, bestel dan ieder apart je tickets.
 • Tickets hebben geen stoel of rij nummer bij Babel, het zijn echter wel geplaceerde plaatsen.
 • Bij aanvang van de voorstelling wijst een medewerker je een persoonlijke plek aan. 
 • Je kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van de voorstelling naar binnen.
 • Bij aankomst bij ons theater vindt er een gezondheidscheck plaats.
 • Bij twijfel over je gezondheid kan Babel besluiten je de toegang te weigeren.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht, totdat je hebt plaatsgenomen op je persoonlijke plek in de zaal. 
 • We vragen je het mondkapje weer op te zetten bij wc-bezoek en na afloop van de voorstelling.
 • Er is bij deze voorstelling een garderobe, op aanwijzen van een medewerker kun je hier zelf je jas ophangen.
 • Voor, tijdens of na de voorstelling mogen met de nieuwe regels helaas geen consumpties worden geserveerd, onze horeca is dan ook gesloten. Natuurlijk mag je zelf wel een flesje water meenemen.
 • Als je naar de wc moet, kun je zwaaien naar een van onze medewerkers, hij of zij zal je de wc wijzen waar je gebruik van kunt maken, hierbij vragen we je het mondkapje weer op te zetten.
 • Na afloop van de voorstelling vragen we je om te blijven zitten en niet rond te gaan lopen.
 • Wil je vertrekken dan vragen we je te zwaaien naar een medewerker, hij of zijn zal je begeleiden naar de uitgang, hierbij vragen we je het mondkapje op te houden.
 • We leven de algemene hygiënevoorschriften van het RIVM na. Er is in ons theater een ruime verspreiding van desinfecterende handgel, zeeppompjes en papieren handdoekjes.
 • Blijf thuis als je (milde) gezondheidsklachten hebt zoals hoesten, keelpijn, en/of koorts. 
 • Blijf ook thuis als een van je huisgenoten coronaverschijnselen heeft. Meld je dan wel even af via reserveringen@theaterbabelrotterdam.nl 

 

GEZONDHEIDSKLACHTEN

Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest, verhoging en/of benauwdheid op de dag voor/van de voorstelling? Blijf thuis en laat het ons uiterlijk op de dag van de voorstelling vóór 09:00 uur weten via reserveringen@theaterbabelrotterdam.nl of via 06-14797337. Alleen bij tijdige melding kun je ervoor kiezen om het aankoopbedrag retour te ontvangen of in te wisselen voor een alternatieve datum.