DanceAble #3: Dansduet ‘Doorgeven’

Dans wordt vaak geassocieerd met perfect functionerende lichamen. Holland Dance Festival wil deze aanname doorbreken, en organiseert daarom voor de derde keer DanceAble: een tweedaags evenement in Den Haag waar inclusiedans zichtbaar en tastbaar wordt gemaakt. Theater Babel doet mee.

 

In samenwerking met Holland Dance Festival en Dansateliers werkte choreograaf Giulio D’Anna samen met Babel-spelers Jordy Ruhl en Bram Legerstee aan het dansdeut ‘Doorgeven’. Hieronder lees je een interview met Giulio.

 

Meer informatie en reserveren, zie hier.

 

Overdag vindt in het Korzo Theater in Den Haag een internationaal symposium over inclusiedans plaats. Om 15u30 geven Paul Röttger en Theater Babel Rotterdam een workshop methodiekontwikkeling. Meer informatie over dit symposium, zie hier.

 

 

 

evenement in beeld

In gesprek met Giulio D'Anna 

 

interview: Brecht hermans
FOTO: GIULIO D'ANNA

 

Giulio D’Anna is een Italiaanse danser en choreograaf. Hij studeerde onder meer in Firenze en in Nederland aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling. Naast zijn dansopleiding bestudeerde hij medicijnen, Naturopathie, massage technieken en Theta Healing. Die twee kennisgebieden combineert hij in zijn danspraktijk.

 

Giulio: “Ik onderzoek hoe ik vanuit therapeutische methoden dans kan maken. Daarbij gaat het niet om danstherapie, maar echt om kunst.”

 

Kwam je zo bij inclusiedans?

“Ik werk vaak met dansers met zeer verschillende lichamen. Ik ben niet geïnteresseerd in de beste technische dansers, maar in de relaties tussen verschillende lichamen. Zelf heb ik dat nooit echt als inclusiedans beschouwd, het is nu eenmaal mijn artistieke keuze om niet met perfecte lichamen te werken.

 

Voor dit project werd ik uitgenodigd om met Theater Babel Rotterdam aan de slag te gaan. Hier gaat het expliciet om inclusieve dans. Daardoor ging ik mij voor het eerst afvragen wat inclusiviteit is en wat het voor mij betekent.”

 

 

"Het gaat niet om schaarsheid, maar om een overvloed aan mogelijkheden."

 

 

Hoe verliep de kennismaking met Babel?

“Mijn eerste ontmoeting met speler Jordy was heel aangenaam. Hij heeft een duidelijke interesse om dans te onderzoeken. Naast hem wilde ik een tweede speler, iemand zonder technische achtergrond in dans. Zo kwam Bram erbij. Doordat hij ouder is dan Jordy, kwamen we terecht bij het thema ‘doorgeven’. Kennis, ervaring, warmte, liefde. En de spelers geven in het duet letterlijk een kostuum door.

 

Samenwerken met Jordy en Bram is heel interessant. We hebben alle drie onze eigen beperkingen. Ik ben bijvoorbeeld beperkt in mijn kennis van het Engels, terwijl Jordy die taal vloeiend spreekt. Ik zie Bram en Jordy vooral als twee spelers zonder professionele dansachtergrond. Wat ze verder wel of niet voor beperking hebben, daar ben ik niet mee bezig. Het gaat erom dat je samen kunst maakt. Het gaat niet om schaarsheid, maar om een overvloed aan mogelijkheden. Dit besef was erg bevrijdend voor me.”

 

Komt er een vervolg aan dit project?

“Ik sta wel open voor een vervolg van dit onderzoek. Doordat we nu een kort duet van tien minuten maken, kunnen we veel materiaal niet gebruiken. Het zou fijn zijn om dat uit te werken tot een langere voorstelling. Maar naast de artistieke wil is er altijd de praktische vraag of we dit kunnen organiseren. Dat moeten we nog even onderzoeken.”

 

Meer over Giulio: www.giuliodanna.com