Deze voorstelling van Paul Röttger was te zien vanaf oktober ’22 t/m april ’23
Bekijk hieronder de integrale filmregistratie van Romeo’s & Julia’s !
Een hedendaagse vertaling van Romeo & Julia laat zien hoe onze samenleving nog steeds onze liefdeskeuzes en mogelijkheden beïnvloed, met name als je ‘anders’ bent. De voorstelling draait om de centrale vraag: mag je houden van wie je wil houden? Schurende thema’s zoals identiteit, moord, afwijzing en seksualiteit worden bevraagd en uitgedaagd in een multidisciplinaire voorstelling met livemuziek en projecties.
Want je zal maar anders zijn.
Je zal maar een beperking hebben.
Je zal maar jezelf moeten verstoppen,
omdat je niet verliefd mag zijn op iemand van jouw keuze.
Expositie Romeo’s & Julia’s in Centrale bibliotheek Rotterdam
Van 14 februari t/m 2 april waren de 12 Romeo’s & Julia’s posters levensgroot te zien in een expositie in de hal van de Centrale bibliotheek in Rotterdam. Op enkele dagen kon men er zelfs onze spelers ontmoeten die hun persoonlijke verhaal uit Romeo’s en Julia’s speelden voor aanwezig publiek.

Over de voorstelling
Regisseur Paul Röttger legt in de voorstelling pijnlijke ongelijkheden binnen onze samenleving onder een vergrootglas, waar niet alleen mensen met een beperking onder lijden. In de voorstelling zie je scènes uit het klassieke stuk van Shakespeare, afgewisseld met persoonlijke verhalen van de acteurs van Babel. Je ziet en hoort hoe de spelers in hun eigen omgeving worstelen met veel van dezelfde problemen. Verlangen naar iemand, verliefd zijn op iemand, niet verliefd mogen zijn op iemand, niet met iemand mogen slapen; dat zijn de onderwerpen waar het stuk vol mee zit.
interview met regisseur Paul Röttger
Paul pleit voor het belang van deze onderwerpen en dat ze bespreekbaar worden in het theater en daarbuiten:
Wat maakt Romeo en Julia nog steeds zo relevant?
[…] Ik vind het een gruwelijk verhaal. Het maakt heel erg duidelijk dat anderen bepalen hoe jij moet leven. Ik vind dat de samenleving zo verhardt en dat de verschillen tussen mensen steeds groter worden, waardoor de kansen steeds minder eerlijk verdeeld worden. Veel van mijn collega’s krijgen te maken met het feit dat anderen vaak bepalen wat zij wel en niet mogen, waar zij wel of niet mogen wonen, want veel van onze spelers zijn mensen met een beperking. Daarbij is ook in de zorgwereld seksualiteit en identiteit voor veel mensen nog een groot taboe.
Klik hier voor het volledige interview met Paul Röttger.
De wereld telt vele tragische verhalen van Romeo’s & Julia’s. Babel laat met deze voorstelling verschillende Romeo & Julia koppels zien. Want liefde is voor iedereen. Dat zie je niet alleen terug in de voorstelling zelf, maar ook in een openlucht expositie door de stad Rotterdam. Vanaf 3 oktober wordt Rotterdam bezaaid met prachtige foto’s van allerlei liefdeskoppels gespeeld door acteurs van Babel. Spraakmakend en taboedoorbrekend, maar vooral hoopvol en liefdevol.
Vanaf een zaal breed balkon keek het publiek naar de voorstelling en live geprojecteerde beelden.
De Babel band voorzag de voorstelling van livemuziek.
Recensie
“We hebben het lang moeten missen, het inclusieve theater van Babel. Noodgedwongen streamings zijn leuk, maar niets weegt op tegen het live meemaken van Paul Röttger’s diverse gezelschap van acteurs met al dan niet een beperking. Dit seizoen spelen ze de Shakespeare-klassieker waarmee je, zoals de geschiedenis leert, alle kanten op kunt: ‘Romeo en Julia’. Waar andere gezelschappen dat liefdesdrama vaak situeren in de moderne tijd, maakt Babel het individualistisch.
In “Romeo’s en Julia’s” wordt de klassieke tragedie (enigszins verkort door tekstschrijver Erik-Ward Geerlings) gepresenteerd als een universeel thema. Niet die ene Romeo en die ene Julia staan hier centraal maar het verschijn-sel ‘onmogelijke liefde’. Röttger laat op een knappe manier zijn verschillende acteurs aan het woord om hun eigen Romeo en Julia-ervaring te verwoorden en die passen perfect in het basisverhaal. Over de twijfels die een homosexueke relatie oproepen en over not donerelaties tussen verstandelijk beperkten: hoezo zou dat niet moeten kunnen? Die persoonlijke ervaringen die altijd wel ergens in de Babel-voorstellingen oppoppen, zijn hier buitengewoon expliciet gemaakt en op een zeer overtuigen-de manier ingepast in de verhaallijn. Dat maakt deze voorstelling zonder meer tot een van de beste die we tot nu toe van ze zagen. Gaat dat écht eens een keertje zien.”
expositie i.s.m. Atelier Herenplaats
In samenwerking met Atelier Herenplaats was er na de voorstelling een expositie te bezoeken die speciaal was samengesteld n.a.v. de voorstelling. De expositie toonde kunst van kunstenaars met een beperking van Galerie Atelier Herenplaats op basis van de thema’s identiteit, verliefdheid, seksualiteit en niet mogen leven zoals jij dat wilt.
Over Atelier Herenplaats
Mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, worden niet of nauwelijks toegelaten aan de reguliere kunstacademie. Herenplaats heeft voor hen een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld. De lessen worden gegeven door beeldend kunstenaars en docenten beeldende vorming. Is de academie met goed gevolg afgesloten, stroomt men door naar het kunstenaarscollectief.