Terug naar overzicht

Nieuwe makers: Sofie de Klerk

 

Wat is je achtergrond op het gebied van theater/muziek? 

 

Muziek en theater zijn voor mij altijd versmolten geweest, dit kwam al naar voren in mijn studie klassiek accordeon aan het Conservatorium in Den Haag. Ik zocht altijd een manier om de stukken die ik speelde op een manier te spelen die theatraal was.
Het verhaal vertellen die in de muziek zit wordt voor mij versterkt wanneer je het durft te omlijsten met tekst, regie en beweging.

 

Tijdens en na mijn studie heb ik veel manieren gevonden om klassieke en moderne muziek behapbaar te maken voor een breder publiek. Ik stond met voorstellingen in het Amsterdams bos Theater tijdens het Boslab festival samen met Martijn Schrier (Acteur)
en op het Café theater festival samen met Jikke van der Velde (Zangeres).
Ook maak ik solo programma’s waarin klassieke muziek wordt verweven in een programma met lichte muziek.

 

Op dit moment werk ik in mijn solo repertoire vanuit improvisatie, wat is het verhaal wat ik eigenlijk wil vertellen met mijn instrument de accordeon. Die zoektocht komt zeker tot bloei bij Babel waar ik ook samen met de Babel band de muziek heb mogen creëren voor de voorstelling Romeo’s en Julia’s.

 

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Babel te komen werken?

 

Babel is de plek waar alles anders gaat, waar je wordt uitgedaagd om buiten de gebaande paden te wandelen en te denken.

 

Dat sprak me enorm aan, omdat ik meer ben dan alleen een accordeonist en dat hier ook mag zijn. Ook de verbinding maken met de spelers, samen werken aan producties, en de thema’s die worden aangesneden in producties zijn allemaal redenen om bij Babel te werken.

 

Wat wil je onderzoeken ?

 

Wat ik wil onderzoeken is een manier vinden hoe de spelers van Babel ‘Winterreise’ van Schubert kunnen zingen.

 

Dit epische klassieke werk is in het Duits, het bestaat uit 24 liederen, en vereist eigenlijk een klassieke manier van zingen. Dus hoe ga je dat zingen, instuderen, begrijpen en uitvoeren?

 

Ik ben op zoek naar de Babel versie van ‘Winterreise’. Naar het eigen geluid van elke speler en hun manier van het lied vertellen en hoe de compositie zich vertaald naar deze tijd en naar wie de spelers zijn.

 

Wanneer is je onderzoek geslaagd?

 

Mijn onderzoek is geslaagd wanneer iedere speler met hun eigen geluid, vol overtuiging en compleet in hun eigen kracht het lied staan te zingen. Dat ze precies weten waar het over gaat wat ze zingen en dat weten over te brengen aan het publiek.

Op zaterdag 25 en zondag 26 februari kon je het onderzoek van de nieuwe makers zien in Theater Babel Rotterdam om 14:00 uur.

Het nieuwe makers project is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van

 

Meer weten over de andere nieuwe makers?

Lees het interview met Sofie de Klerk hier en met Axelle Verkempinck hier

 

data:

zaterdag 25 februari 2023

zondag 26 februari 2023

aanvang 14:00 uur 2023

 

locatie :
Theater Babel Rotterdam
Eendrachtsstraat 81